Tyskeren Julius Wipfel krydsede i 1960 en Chow Chow og en Wolfspitz/Keeshond med det formål at skabe en sund, naturlig og omgængelig europæisk spidshund. Han kaldte racen for Wolf-Chow. Senere blev den krydset med Samojedhund for at få en mere elegant hund med et venligt og kærligt væsen. I 1973 blev racen internationalt anerkendt under navnet Eurasier. Siden er den i mange lande blevet kendt som en ukompliceret selskabshund.
HØJDE
Hanner 52-60 cm. Tæver 48-56 cm
VÆGT
18-32 kg.
Nogle kodeord for racens karakter og væsen er: Selvbevidst, rolig, i god balance, høj irritationstærskel, vagtsom og opmærksom uden tilbøjelighed til at gø i utide, tilbageholdende overfor fremmede uden at være aggressiv, stor indlæringsevne, moderat motionsbehov, uden meget jagtdrift, knytter sig til hele sin flok – familie.
Du kan ikke “bestikke” en eurasier til at gøre noget, den finder kedeligt eller ikke gider. Undgå derfor at lave træning med mange gentagelser, samt hård tone. Eurasieren gider fx ikke nødvendigvis rende rundt efter pinde eller bolde. At Eurasiere er svære at opdrage, kommer an på tilgangen. Giver man sin hund kærlighed, konsekvens, tillid, tålmodighed og positiv motivation, får man en dejlig, lydig, lærenem og glad hund. En Eurasier kan lære alt, det tager måske bare lidt flere sjove udfordringer, fantasi og tålmodighed.
Har man lyst til at dyrke agility, lydighed ol. kan man sagtens gøre det. Den holder meget af at få aktive og hjerne opgaver – bare det ikke er gentagelse på gentagelse.
Overfor fremmede mennesker kan Eurasieren være en smule forbeholden men absolut ikke ængstelig. Den har som race bare ikke brug for konstant opmærksomhed. Dette gør også, at man kan have sin eurasier med allevegne.
Eurasieren er en mellemstor langhåret spidshund, med under uld, der dog ikke kræver daglig pelspleje. En gennembørstning et par gange om måneden er fint – dog mere i fældeperioder.
Eurasieren findes i utallige farvekombinationer, spændende fra den helt lyse, røde og til helt sorte. Nogle har maske og nogle har fantastiske farvespil. Alle 3 grundracer skal dog kunne ses i hunden. Fra de 3 racer har Eurasieren også de bedste egenskaber: det vagtsomme uden, at være larmende fra Keeshond’en. Det reserverede og rolige fra Chow-Chow’en, og det kærlige “det er min famile” bånd fra Samoyed’en.
Sin delvist blå tunge har eurasieren fra chow’en. En legende giver følgende forklaring på Chow’ens blå tunge: Da verden blev skabt og stjernerne sat på himlen, faldt mange små stykker blå himmel ned på jorden. Hvilken hund havde lov til at slikke stykkerne op? Chow Chow’en! Deraf den blå tunge.
Om det nu passer, vides ikke. Men det siges, at man bør kigge efter, om ens eurasier har fået adelsmærket – en “stjernetunge”.
Fakta;
Den er vagtsom uden at være støjende og har en høj irritationstærskel.
Renlig af natur, med forholdsvis nem pelspleje, selv om den er langhåret.
Moderat motionskrævende, tilpasser sig det man byder den.
Stolt, fredsommelig, kærlig, rolig, smuk, charmerende og glad.
Er klog, lærenem og en spændende hund at arbejde med. .
Kan være en udfordring, på den gode måde.
Skaber opmærksomhed og mange gode snakke med andre hundeejere.
Er en forholdsvis sund race, hvor mange når en høj alder.
Nogle Eurasiere er kærligere end andre! Nogle er roligere en andre! Og nogle er mere reserverede! Det kommer helt an på opdragelse og arv. Så vælg en opdrætter, der har god kontakt med deres hund, opdrætter i hjemmet, samt spørg til begge forældrenes temperament.
Avls standard
Følg dette link, for at læse om standarden, på Dansk Kennel Klub’s side:
http://www.dansk-kennel-klub.dk/files/pdf/Eurasier.pdf